PRVI EUROPSKI AKCIJSKI DAN PROTIV KOMERCIJALIZACIJE ZDRAVSTVA I SOCIJALNE SKRBI:  Povodom Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja, Savez samostalnih sindikata Hrvatske pridružuje se globalnoj kampanji protiv komercijalizacije zdravlja poručujući Vladi RH i Ministarstvu zdravlja da zdravlje nije na prodaju!

U Europi i diljem svijeta, zdravlje se sve više počinje smatrati robom.

Zbog toga se sve više slabi socijalna sigurnost i smanjuje financiranje javnog zdravstva i socijalne skrbi. S druge strane, privatne osiguravateljske kuće i privatni dionički fondovi traže mogućnost ulaganja u tržište zdravlja.

Kada je riječ o skrbi, jača značaj komercijalnih pružatelja usluga u odnosu na javne ili neprofitne (npr. u području brige o  starijima, laboratorijskim uslugama, itd.).

Nacionalne i europske politike (mjere štednje, ekonomsko upravljanje, javna nabava, …), te trgovinska politika Europske unije (sporazumi o slobodnoj trgovini, primjerice TTIP, TISA, CETA) slabe javne zdravstvene sustave i predstavljaju prijetnju zdravlju, standardima zdravstvene i socijalne skrbi, ali i okolišu, poljoprivredi i dr., a  što povratno izravno utječe na zdravlje.

Dokazi  negativnih utjecaja ovih trendova su:

• opadanje kvalitete skrbi,
  • sve ograničeniji pristup zdravstvenoj skrbi, posebno  najranjivijima,
  • slabljenje uvjeta rada zaposlenih u sektoru zdravstva i socijalne skrbi,
  • jačanje negativnih i slabljenje pozitivnih čimbenika koji uvjetuju zdravlje (siromaštvo,  zagađenje, obrazovanje, zapošljavanje, stambena politika…),
  • različita zdravstvena skrb za pacijente prvog i drugog reda, za bogate i siromašne (duže liste čekanja, viši iznosi participacija, različite vrste opreme za različite kategorije pacijenata…)

Ovom prigodom također podsjećamo kako je HDZ predizborno, posebice u Programu 5+ Hrvatska, najavio reformu i jačanje sustava javnog zdravstva kojim se jamči ostvarivanje univerzalnog prava čovjeka na zdravlje. Međutim, ovih dana svjedočimo pokretanju mjera koje vode u pravcu daljnje komercijalizacije zdravstva, pogodovanju interesnih lobija i daljnjem prelijevanju javnih sredstava u privatne džepove, protiv kojih će SSSH aktivno djelovati.

SSSH se stoga pridružuje europskim sindikatima u borbi protiv daljnje komercijalizacije zdravstva i socijalne skrbi te će u znak potpore objesiti bijele plahte na prozore svojih ureda, simbolizirajući čistoću sustava zdravstva,  jer zdravlje nije roba!

Predsjednik:
Mladen Novosel

SSSH - Zdravlje nije na prodaju (original - pdf)