Primjena članka 315. b. KZ u gradskom i javnom linijskom prijevozu
U prostorijama Saveza samostalnih sindikata Hrvatske u Zagrebu održana je konferencija za novinare na kojoj su Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske (USVPRH) te Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH) upozorili na neprimjenu članka 315.b Kaznenog zakona u gradskom i javnom linijskom prijevozu.
Novi Kolektivni ugovor vozače Liburnije d.o.o.
Završeni su višemjesečni pregovori između Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH) s predstavnicima Grada Zadra
Radnici CESTE ŠIBENIK d.o.o.
Sporazum o prekidu štrajka u Cestama Šibenik d.o.o.
Radnicima TD "Liburnije" plaće veće za 10 posto

Radnicima TD "Liburnije" plaće veće za 10 posto

Dogovorena je povišica od 10 posto za mjesec travanj, a do 30. lipnja očekuje se potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

U Zadru je održan sastanak o potpisivanju novog kolektivnog ugovora za radnike TD Liburnije Zadar d.o.o. na kojem su prisustvovali predsjednik SSSH Mladen Novosel, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak, predstavnici Udruge vozača i prometnih radnika Hrvatske, te direktor Edvin Šimunov i predstavnici gradske uprave.   

Porast plaća bit će najvidljiviji kod radnika koji trenutno primaju najmanje plaće, dok će ostalim radnicima ta povećanja biti mala, izjavio je Novosel nakon sastanka. U Liburniji i ostalim komunalnim društvima u Zadru pa i u Hrvatskoj imamo problem što je raspon između najniže plaće od 700 eura do one srednje na razini od 50, 60 eura. Dakle, odnos najnižih s ostalim plaćama u Liburniji trenutno je u omjeru 1:1,5 ili 1:1,6, a trebao bi biti 1:3,75. Zato u novom kolektivnom ugovoru tražimo da najniža plaća bude 700 eura, te da ostali koeficijenti budu s time usuglašeni.

Iako proračun grada Zadra još nije izglasan, predstavnici sindikata nisu odustajali od zahtjeva za povećanjem plaća već u travnju, na što je direktor Šimunov pristao. Nakon donošenja proračuna, a najkasnije do 15. svibnja, najavljen je ponovni sastanak i početak kolektivnih pregovora u kojima je cilj povećati plaću za 15 posto.

Plaće vozača su male, ovisno o fondu sati 800, 850 do 900 eura neto osnovne plaće. Vozača na tržištu nema, na natječaj za 10 novih vozača javi se jedan ili nijedan, kaže Marin Sikirić, sindikalni povjerenik Sindikata prometa i veza Hrvatske u TD Liburnija Zadar d.o.o. Novim kolektivnim ugovorom i boljim plaćama treba zadržati postojeće i privući buduće radnike, kojih na tržištu rada nedostaje.

SSSH