Varaždin, 26.04.2018.: U organizaciji Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije u Županijskoj palači u Varaždinu je održano predavanje povodom Međunarodnog praznika rada. Predavanje pod nazivom „Socijalna tržišna Europa i Hrvatska: prošlost, sadašnjost i budućnost“ održao je institucionalni ekonomist iz Zagreba dr. sc. Mario Švigir.

Predavač dr. sc. Mario Švigir je u svom predavanju pojmovno definirao i povijesno locirao razvoj koncepta i prakse sadržane u modelu socijalno tržišnog gospodarstva. Obrazložio je nastajanje tzv. Bismarckove reforme koja je instalirala prve kontinentalne mjere države blagostanja u Europi te je  utvrdila  kontekst rođenja socijalne države te će isti fenomen pozicionirati u okvire postojeće baštine europskog socijalnog modela.

Posebnu pozornost posvetio je kritici postojećeg neoklasičnog ekonomskog modela koja ima tendenciju stvarati tvz. ekonomske nejednakosti koje u konačnici destabiliziraju i društva ali i gospodarstva.

Predavanju su prisustvovali članovi Koordinacije za ljudska prava, Povjerenstva za ravnopravnost spolova, predstavnici sindikata i Gospodarsko-socijalnog vijeća Varaždinske županije.